Logga in med ditt studerandekonto

Välkommen till Komvux och SFI Eskilstuna!

I Webbansökan kan du söka till fristående kurser, yrkesutbildningar och lärlingsutbildningar. Du kan även anmäla dig till SFI (svenskundervisning för invandrare). 

Kurskatalog
I kurskatalogen kan du se vilka kurser och utbildningar vi erbjuder. Du kan bara ansöka när webbansökan är öppen. Är det första gången du gör en ansökan behöver du först klicka på "Skapa nytt studerandekonto”. För att kunna skapa ett konto krävs en e-postadress. Behöver du hjälp? Klicka här för att få en instruktion för webbansökan

Kursstarter

Klicka på länken för att se vilka kursstarter Komvux har: 
https://www.eskilstuna.se/utbildning-och-barnomsorg/vuxenutbildning---komvux-och-sfi/ansok-till-komvux-och-sfi.html

Schemakrockar
Du måste själv kontrollera att du inte söker kurser som ger schemakrockar. Schema (lektionstider) ser du i kurskatalogen. 
 

Bifoga betyg
För att vi ska kunna behandla din ansökan behöver vi se att du har rätt förkunskaper till kursen eller utbildningen du söker och vi behöver även information din utbildningsbakgrund. Enklast är att du laddar upp alla betyg du har. Tänk på att noga läsa vilken förkunskap som behövs för just den kursen eller utbildningen du vill söka, annars riskerar du att bli obehörig.

Vilka betyg/dokument måste jag ladda upp?

Kurser som du har läst på Komvux och SFI i Eskilstuna finns redan i vårat datasystem, dessa behöver du inte ladda upp.  Däremot behöver du ladda upp betyg du fått från andra skolor. Observera att vi inte godtar skärmdumpar, individuella studieplaner eller terminsbetyg som giltiga betyg. Dokumentet ska vara signerat av rektor eller annan auktoriserad person. Om du är osäker på om ditt dokument är giltigt kan du kontakta Komvux först. Längre ned ser du kontaktuppgifter. Vanliga dokument vi behöver se för att kunna bedöma din ansökan är:
 
 • Slutbetyg från grundskolan. Betyget ska vara signerat av rektor eller annan auktoriserad person
 • Betyg från gymnasiet. Betyget ska vara signerat av rektor eller annan auktoriserad person
 • Utlåtande från UHR/VHS

  Till våra yrkesutbildningar är det vanligt att vi också behöver:
 • Kopia på B-körkort, fram- och baksida
 • Intyg från Arbetsförmedlingen eller anställningsbevis från arbetsgivare
   

Hur laddar jag upp dokument på mitt studerandekonto?

 • Skanna in betygen/dokumenten, spara på din dator och ladda sedan upp dem på din sida i Webbansökan under Mina bilagor. Om du inte har en skanner kan du komma till Komvux expedition så skannar vi det till din mejl.
  eller
 • Fotografera och spara betyget som pdf eller jpg och ladda upp det på din sida i Webbansökan. Var noga med att bilden blir bra och att all information syns tydligt, annars riskerar du bli obehörig om vi inte kan läsa det.
  eller
 • Om du inte kan komma till Komvux expedition och inte har tillgång till skanner kan du posta dina betyg till Komvux Careliigatan 12, 632 20 Eskilstuna
   

För dig som funderar på att läsa på distans

Distanskurser passar bäst för dig som redan har god studievana. Eftersom kurserna till stor del består av självstudier med möjlighet till handledning, behöver du ha hög motivation och god självdisciplin. Datavana och internetuppkoppling behövs också.

Om du läser på distans håller du kontakten med din lärare via lärplattform, e-post och ibland telefon beroende på vad ni kommer överens om. Det är viktigt att du följer din studieplanering. Du behöver vara aktiv i kursen hela tiden, om du inte är aktiv på tre veckor avbrottas du från kursen. Om du behöver  extra stöd och handledning kan du besöka någon av Komvux studiehallar

 

Vem får söka till Komvux?

Skollagen och Vuxenförordningen talar om vem som får studera på Komvux och hur vi ska prioritera om många söker och det inte finns plats till alla. Skollagen 20 kapitlet (SFS 2010:800).

 • Du som är folkbokförd i Eskilstuna kan söka till Komvux tidigast 1 juli det året du fyller 20 år
 • Är du folkbokförd i en annan kommun och vill söka kurser till Komvux Eskilstuna ska du först prata med Komvux i den kommunen som du är folkbokförd i
 • Du som är under 20 år och vill söka till Komvux kan mejla eller ringa oss innan du ansöker, så tar vi reda på om du är behörig eller inte. Telefonnummer och mejladress finns i fliken Öppettider och kontakt

Vem får plats i kurser på Komvux?

 • Du som saknar fullständig grundskole- eller gymnasieutbildning kan studera så att du får fullständig grundskoleutbildning eller fullständig gymnasieutbildning
 • Du som behöver grundläggande behörighet eller särskild behörighet till yrkeshögskola eller högskola har enligt en ny lag rätt att studera de kurser som behövs för att få den önskade behörigheten, under förutsättning att du har rätt fökunskaper

  Övriga sökande har ingen rättighet att få kurser, men kan bli antagna om ekonomin tillåter.

Yrkesutbildning
Urvalet till Yrkesutbildningar och Lärlingsutbildningar lyder under andra regler och det innebär att du som står långt i från arbetsmarknaden och har låg utbildning sedan tidigare får plats i första hand. Det är alltså möjligt att få plats på Yrkes- eller Lärlingsutbildning även om du redan har gått i gymnasiet eller har högre utbildning eller om du redan har arbete. Alla som uppfyller förkunskaperna har chans att få plats men chansen är större om du har kort tidigare utbildning och är arbetsskökande eller är varlsad, uppsagd eller har en anställning som snart slutar. I så fall behöver du uppvisa intyg från Arbetsförmedlingen eller intyg från arbetsgivare.

Lärvux
Lärvux är kommunens vuxenutbildning för dig som har inlärningssvårigheter som beror på utvecklingsstörning eller förvärvad hjärnskada.

SFI
Du som har fyllt 16 år, är folkbokförd i Sverige och som saknar kunskaper i svenska språket kan söka till svenskundervisning för invandrare (SFI).

  Svenska för invandrare (SFI) 
Anmälan till SFI gör du här på sidan. Klicka på "Gå till SFI-anmälan".
 
___________________________________________________________________________________________

 

Saknar du ett studerandekonto?

SFI-anmälan / Application for Sfi courses

Nyheter

 • Extra hjälp i våra studiehallar

  2018-09-13

  Du vet väl att du kan få stöd och hjälp i våra studiehallar, oavsett om du studerar i klassrum eller på distans! Se öppettiderna här.

 • Kursstarter 2018

  2018-09-13

  Start 1 oktober: Yrkesutbildningar
  Ansökan öppnar 1 augusti
  Ansökan stänger 22 augusti

  Start 29 oktober: Grundläggande kurser i klassrum och på distans samt Gymnasiekurser på distans
  Ansökan öppnar 12 september
  Ansökan stänger 3 oktober

  Start 3 december: Grundläggande svenska som andraspråk
  Ansökan öppnar 17 oktober
  Ansökan stänger 7 november

 • Har du sökt till högskolan?

  2018-01-25

  Gymnasieexamen och Slutbetyg skickas in till UHR:s databas regelbundet och från hösten 2015 rapporteras även betyg på enstaka kurser. Du som har betyg på enstaka kurser från våren 2015 eller tidigare behöver kopiera och skicka in dina betyg själv till antagning.se.

Kurskatalogen

I kurskatalogen har du möjlighet att se vilket utbud av kurser som finns att söka till.

Till Kurskatalogen

Information

Kontaktuppgifter


Expedition Komvux och SFI, Careliigatan 12

E-post:vux@eskilstuna.se

Telefon Komvux 016-710 10 30

Komvux hemsida och öppettider: Klicka här
Alvis logo Alvis från Gotit